Skip to main content

Maaseutu maistuu on Valkeakoskella sijaitseva vuonna 2016 perustettu pitopalveluyritys. Yrityksen perustaja Heli Parikka kertoo visionsa olleen alusta alkaen ollut kirkas; ei pientä piperrystä ja finediningia vaan selkeää, maukasta maalaisruokaa. Kaikki tehdään leivästä alkaen kokonaan itse, puolivalmisteita ei käytetä lainkaan. Paikallisia raaka-aineita hyödynnetään mahdollisimman paljon: perunat tulevat pöytään läheiseltä pellolta, lähituottajilta saadaan myös marjoja, lihaa ja juustoja.

Tunnettuuden ja hyvän maineen eteen on tehty pyyteettömästi töitä. Meillä jokainen työntekijä hoitaa varmasti oman tonttinsa, ja tavara on laadukasta alusta loppuun. Monissa tilanteissa olisi helpommallakin päässyt, mutta valittu linja ja taso on pidetty, avaa Heli liiketoimintansa peruspilareita.

Heli korostaa heti alkuunsa, että vaikka toiveissa on löytää liiketoiminnalle jatkaja, suunnitelmat eivät vaikuta yrityksen tämänhetkiseen toimintaan millään tavalla. Heli jatkaa ohjaksissa vanhaan tapaan, kunnes uusi vetäjä on löytynyt. Tilauksia otetaan normaalisti vastaan ja olemassa olevat työt hoidetaan sovitusti.

Yrityksellä on myös kaksi kahvilaa, toinen Voipaalan kartanossa ja toinen TAYS-Valkeakosken sairaalassa. Tuotteita toimitetaan jonkin verran myös kauppoihin myyntiin. Kahvilat toimivat melko itsenäisinä yksikköinä ja ovat hyvin erityyliset. Sairaalassa kahvion käyttöaste on tasaisen hyvä, Voipaala harjuineen ja näyttelyineen on kesäaikaan erittäin vilkas paikka. Kuluneenkin kesän taidenäyttely oli suosittu ja toi myös kahvilaan hyvin kävijöitä.

Pari vuotta perustamisen jälkeen yritysmuoto muutettiin osakeyhtiöksi ja kotitontille rakennettiin uudet, 120 neliön leipomo- ja keittiötilat, mikä kasvatti liiketoimintaa oleellisesti. Tänä vuonna yritys saavuttaa noin 600 000 euron liikevaihdon, josta puolet tulee kahviloista ja tuotemyynnistä, puolet pitopalvelusta. Työntekijöitä Helillä on kuusi, sesonkiaikana käsiä tarvitaan tuplasti enemmän. – Koronavuosista huolimatta liikevaihtoa on saatu kasvatettua tasaisesti. Tämä kesähän oli jo kuin vanhaan hyvään aikaan, yksityispuolella järjestetään taas häitä ja muita juhlia vilkkaasti, ensi kesäkin on jo myyty lähes täyteen.

Heli on puhdasjalkainen koskilainen ja selvästikin syntynyt yrittäjyys veressään ja kauha kädessään. Hän on yrittäjäperheestä ja työskenteli itse yläasteikäisestä lähtien keittiöissä apulaisena, perunankuorijana tai salaatintekijänä. Lukion jälkeen Heli suuntasi Tampereelle suurtalouskouluun ja sieltä suoraan töihin. Hiljalleen ajatuksissa jalostui myös idea, millaista liiketoimintaa hän itse haluaisi tehdä. Kun sopiva tilaisuus tarjoutui, hän hyppäsi yrittäjäksi tarkoituksenaan tehdä vain lisukkeita ja catering-keikkoja kokonaisena palvatun possun ympärille. Vähän se riistäytyi käsistä, myöntää Heli itsekin hymyillen.

Pitopalvelu on sesonkiluonteista työtä, ja kiireisimpinä aikoina työtahti on raju. Maaliskuun lopulla alkaa valmistelut kesäkauteen, joka kestää syyskuulle asti. Lokakuusta joulukuun alkuun vedetään hieman henkeä, kunnes alkaa joulusesonki, joka on saanut yrityksessä hyvin jalansijaa.

Pitopalvelun tuotteista se kokonaisena palvattu possu on edelleen juhlien näyttävä vetonaula ja ikisuosikki. Tuote tulee lähitilalta ja savustetaan perinteisessä leppäsavusaunassa. Helille on tärkeää, että pitopalvelun kaikki menut suunnitellaan viimeistä piirua myöten asiakkaan toiveiden mukaiseksi. Se vie enemmän aikaa, mutta on palkitsevampaa sekä yrittäjälle että tilaajalle. Possun lisäksi muita suosittuja tuotteita ovat juureen leivottu hiivaton ruisleipä sekä porkkanakakku, joita tullaan hakemaan kauempaakin.